Wij helpen

tienerslachtoffers van seksuele uitbuiting, en dit op meerdere manieren:

•  door het runnen van een gezinshuis

• door ondersteuning in alle facetten van het leven

•  via het ondersteunen van vertrouwensfigurenen jeugdhulporganisaties

•  door het beleid bij te staan


Voor wie?

• Tienerslachtoffers van pooiers.

• Zonder permanente, veilige verblijfplaats.

• Waarbij alle andere hulpverlening uitgeput is.


Het runnen van

een gezinshuis

In samenwerking met partnerorganisaties, stagairs en vrijwilligers voorzien we een veilig nest, dat een alternatief vormt voor het milieu waar de meisjes uit ontsnapt zijn. In dit gezinshuis voorzien we dag- en nachtopvang, waar altijd diverse krachten met voldoende expertise aanwezig zijn die de bewoonsters waar nodig begeleiden. We bieden een warme, huiselijke plek om in eerste instantie te zijn. 

Na een eerste maand van kennismaking bieden we hen een zinvolle daginvulling gebaseerd op hun situatie, tempo en draagkracht, rekening houdend met de wensen en dromen van de jongere zelf. We proberen hen naar school te laten gaan, laten hen stage lopen bij bedrijven, zoeken een studentenjob voor hen enz. Ook bekijken we hun noden op vlak van gezondheid en schakelen we de juiste artsen of organisaties in. Zo willen we ervoor zorgen dat de meisjes uiteindelijk zelfstandig in de samenleving kunnen stappen en er hun weg vinden. Uiteraard knippen wij de band met hen nooit door maar blijven ze altijd welkom.


Ondersteuning in alle
facetten van het leven

Verder bieden we ondersteuning op meerdere facetten van het leven: van regularisatie van groeipakket tot ondersteuning in de zware strafdossiers, maar ook in hun dagelijks leven door het bieden van een maatschappelijk aanvaardbaar normen- en waardenkader.
Ze leven in een gezinsstructuur met een nniet overdreven aantal regels, zoals dat ook in een gewoon doorsnee gezin het geval is, maar met een op maat gemaakt traject en dit steeds in samenspraak met de jongere. We bieden de jongere een warme thuis en maken hen, steeds op eigen tempo, opnieuw vatbaar voor verdere noodzakelijke hulpverlening. Hier vormen we een brug tussen de professionele hulpverlening en de jongere.

We zetten sterk in op het zelfstandig maken van de jongere wanneer ze naar volwassenheid toe groeien. Hierbij bieden we hulp in het inzicht verschaffen in wat er allemaal komt bij kijken om zelfstandig te wonen, zelf een budget te beheren en welke valkuilen er mogelijks kunnen zijn.

Ook na de uitstroom naar zelfstandig wonen laten we niet los en blijven steeds beschikbaar voor ondersteuning op vraag van de jongere. Hierbij werken we outreachend doch niet aanklampend. De ex-jongeren blijven ook steeds welkom bij Klaprozen na uitstroom voor een maaltijd, een babbel, zelfs voor overnachting wanneer het wat moeilijk gaat.


Doelgroep

Leeftijd is bij Klaprozen niet meteen een uitsluitingscriterium, al bekijken we wel of het te matchen valt met de medebewoonsters.

We kijken bij de intakegesprekken vooral naar de mogelijkheden van samenleven met de huidige samenstelling van ons gezin en de bereidwilligheid van de kandidaat medebewoonster, aangezien we een open setting zijn en het contraproductief zou zijn voor de hele groep wanneer iemand steeds meteen zou verdwijnen. Daarom zien we ook liefst een kennismakingsperiode van meerdere gesprekken vooraleer een beslissing te nemen.

Het enige uitsluitingscriterium voor ons is de overlapping van een dossier omdat we merken dat twee meisjes uit eenzelfde dossier vaak conflicten geeft en contraproductief werkt.

Gezien de doelgroep is het vaak beter dat meisjes buiten hun regio worden opgevangen. Het is niet zo dat een meisje binnen onze regio per definitie uitgesloten wordt, doch is het vaak beter enn makkelijker voor een traject wanneer de dader(s)/plaats van uitbuiting niet te dichtbij is.


Het ondersteunen van vertrouwensfiguren en jeugdhulporganisaties

Daarnaast staat Klaprozen ook bekend voor ondersteuning van professionals door hun ervaring te delen in verband met de specificiteit van het leven van slachtoffers.

Een van de gemeenschappelijke kenmerken bij de meisjes is dat hun vertrouwen in medemens en maatschappij zwaar geschoffeerd en geschonden is geweest. Zoals iedereen hebben ook zij nood aan mensen die ze kunnen vertrouwen en waarop ze kunnen terugvallen.

Daarnaast worden we ook vaak aangesproken door professionals die in hun werking geconfronteerd worden met slachtoffers van tienerpooiers. We proberen hen, onder meer door lezingen, zo goed mogelijk te informeren over en bij te staan in de specificiteit van het leven van slachtoffers.


Beleidsadvies

Vanuit de levensverhalen van de meisjes en hun context botsen we op anomalieën, tegenstrijdigheden, onvolkomenheden en tekorten in de huidige jeugdhulp- en dienstverlening. Die structurele knelpunten signaleren we aan het beleid. We doen dit ten aanzien van jeugdhulpinstellingen maar ook op het lokale, regionale en federale niveau. Door te luisteren en samen te werken kunnen we kennis, inzichten en expertise delen. We lijsten problemen, belemmeringen en zorgvragen op, zodat we daarna de verschillende overheden attent kunnen maken op (communicatieve) tekortkomingen om zo mogelijk ook sensibiliseringsacties te organiseren. Op die manier willen we de (jeugd)hulpverlening beter afstemmen op de meest gekwetsten/kwetsbaren onder ons.


Privacyverklaring


Disclaimer


Foto’s: Dimitri BaretDavid Bartus

Lisa Fotios • Suzy Hazelwood

Ilse Heip • Henry & co • David Ortega

In samenwerking met

Contactadres


KLAPROZEN

Brusselsesteenweg 501

Postbus 55

9050 Gentbrugge