HET ZWEET VAN DE ZEE EN HVB

Wanneer je iets wil weten over het vissersleven kan je kijken naar 'Een jaar op zee' als je de kans krijgt. Wim Lybaert, bekend van ‘de Columbus’, dompelt zich helemaal onder in het gepassioneerde harde leven van onze vissers.
Jo Clauwaert deed jaren terug hetzelfde als fotograaf en bezieler van vele initiatieven.

Toen wij begonnen met het Visserijblad (een van de oudste tijdschriften in ons land) vorm te geven was dat een zwart/wit blad met voornamelijk visserijnieuws. Jo trok volk aan van divers pluimage om mee te schrijven. Zo was er muziekjournalist Antoine Legat, verteller Don Fabulist, schrijvende vissersdochter Nicole Derycker, dichter Peter Holvoet-Hanssen en vele anderen, die vaste stukjes in het blad schreven en zo de horizon ervan verruimden. Ook een aantal vissers werden columnist naast de vaste kenners uit het vissersmilieu die er al waren onder de kritische blik van uitgever Flor Vandekerckhove. Dat gaf ons als vormgevers ook meer ruimte om met beelden te spelen. Vijf jaar lang hebben we dat elke maand gedaan.

Momenteel wordt het nog één maal per jaar gepubliceerd door vzw Climaxi.


Jo is meermaals mee op zee gegaan, waaruit ‘Het zweet van de zee’, ontstond, een boek dat Jo en ik samen maakten met foto's van hem en tekst van Geert Cyriel Tavernier. 

Dit is een artikel dat mijn vader, Prof Dr Mariene biologie Carlo Heip, schreef voor HVB. 

CATALOGUS

JULES DE RANTER

Jules De Ranter heeft in zijn 40-jarige carrière als kunstenaar een mooi artistiek parcours afgelegd. Na zijn studies aan de Gentse academie koos hij resoluut de weg van de schilderkunst. In het begin was hij gefascineerd door het Amerikaanse abstract expressionisme. Later voelde De Ranter zich dan weer aangetrokken tot het conceptuele en maakte hij ook installaties.


Het was een hele klus deze catalogus te maken. Alle foto's heeft Diego Joosten genomen. Ik heb ze technisch gecorrigeerd en de layout verzorgd. Het was al lang een droom eens een catalogus te mogen maken.


BRUNO DENECKERE 

WORDS

Voor Bruno heb ik al meerdere dingen mogen vorm geven, onder meer dit boek, onder initiatief van Jo Clauwaert.


BROCHURE TORENPARK

NEWSLETTER MARKEE